Türk edebiyatı değerli bir ismini daha kaybetti. Yazar Füruzan, 92 yaşında yaşamını yitirdi. Yazdığı Parasız Yatılı öykü kitabı ise Füruzan’ın öne çıkan önemli eseridir. Aramızda ayrılan usta kaleme dair öne çıkan bazı notlar derledik.
Allah rahmet eylesin…
Ünlü yazar Füruzan, 29 Ekim 1932’de İstanbul’da doğdu. Babasını küçük yaşta kaybetti. Yalova ve İstanbul’un değişik okullarında ilköğretimini tamamladı.
Ailesinin kısıtlı ekonomik imkanları nedeniyle ortaokula gidemedi.1950’li yıllarda tiyatrocu olmaya karar verdi. Bir süre Küçük Sahne’de bulundu. Uzun bir süre resim ile ilgili çalışmalar yaptıktan sonra tamamen edebiyatla ilgilenmeye karar vererek çalışmalarını bu alana yöneltti.
İlk öyküsü Olumsuz Hikâye, 1956’da Seçilmiş Hikâyeler Dergisi’nde yayınlandı. 1956’dan 1958’e dek öykülerini Türk Dili, Yenilik ve Pazar Postası’nda yayınladı.4 Temmuz 1958’de karikatürist Turhan Selçuk ile evlendi.
Boşanma ile sona eren bu evliliğinden kızı Aslı dünyaya geldi. Eserlerinde salt ön adı olan Füruzan adını kullandı. Parasız Yatılı ile Sait Faik Hikâye Armağanı’nı aldığında törene eşi Turhan Selçuk’la birlikte katıldı.
Yönetmenlik yaptı
1982’de yayınladığı Gecenin Öteki Yüzü kitabında yer alan ve kitapla aynı adı taşıyan öykü, 1986’da TRT tarafından dizi olarak çekildi. Dizi, TRT ve Modern Gazeteciler Kurumu tarafından en iyi dizi olarak seçildi.
Bütün çekimlerde sette bulunan Füruzan, bu deneyimden sonra kendisi de yönetmenlik yapmaya karar verdi.1988-1989’da “Benim Sinemalarım” adlı öyküsünü senaryolaştırdı ve 1989’da çevre tasarımcısı Gülsün Karamustafa ile birlikte aynı adla sinema filmi olarak çekti. Film, uluslararası festivallerde büyük ilgi gördü.
İlk kitap: Parasız Yatılı
İlk kitabı Parasız Yatılı’yla 1972 Sait Faik Hikâye Armağanı’nı kazandı. İlk kitaplarında kötü yola düşmüş kadın ve kızların, çöken burjuva ailelerinin, yoksulluk ve yalnızlıkla boğuşan kadın ve çocukların, yeni ortamlarda bunalan ve yurt özlemi çeken göçmenlerin dramlarına sevecenlikle yaklaştı; kişileri derinlemesine inceledi, anlatımını ayrıntılarla besledi.
Yıllardır okunan bir öyküler kitabı: Parasız Yatılı…
Füruzan’ın çağdaş bir klasiği… Füruzan, sıcak, acılı, yer yer insanın içine işleyen anlatımıyla, toplumumuzdan çok iyi tanıdığı kesitler veriyor bize. Çok yazmasına karşın yavanlığa düşmemesinin nedenini, el atmış olduğu çevreyi, bu çevredeki insan kaynağını iyi tanıyor olmasıyla açıklayabiliriz.
Sayfa: 172
Pek çok ödül kazandı
2 Mart dönemini anlattığı ilk romanı Kırk Yedi’liler ile 1975 TDK Roman Ödülü’nü kazandı. 1975’te bir sanatçılar programıyla (D.A.A.D.) çağrıldığı Batı Berlin ’de bir yıl kalarak işçiler ve sanatçılarla röportajlar yaptı. Dokuz Çağdaş Türk Öykücüsü (1982, Volk und Welt Verlag) antolojisiyle Die Kinder der Türkei (1979, Kinderbuch Verlag) çocuk kitabını ise Doğu Berlin’de konuk kaldığı dönemde hazırladı.
Birçok dilde eserleri yayınlandı
Öyküleri Fransızca, İspanyolca, Farsça, İtalyanca, Japonca, İngilizce, Rusça, Bulgarca, Boşnakça gibi dillere çevrildi.
Öykülerinden yapılan bir toplam A. Saraçgil çevirisiyle 1991’de Napoli’de, Kırk Yedi’liler S. Pirvanova çevirisiyle 1986’da Bulgaristan’da, “Sevda Dolu Bir Yaz”, “Nehir” ve “İskele Parklarında” öyküleri Damian Craft çevirisiyle 2001’de Londra’da, Parasız Yatılı Elif Deniz – Pierre Vincent çevirisiyle (Pensionnaire d’état, Bleu autour Yayınevi) 2010’da Fransa’da yayınlandı.
sayfası için iletişim:
GÜNDEM
05 Ekim 2024GÜNDEM
05 Ekim 2024SPOR
05 Ekim 2024GÜNDEM
05 Ekim 2024SPOR
05 Ekim 2024SPOR
05 Ekim 2024GÜNDEM
05 Ekim 2024