Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yüksek istişare Konseyi Toplantı’sında konuştu.
Bütçe açığını yüzde 3’e çekerek güçlü bir ekonomi hedeflediklerini belirten Şimşek, mali disiplini tesis etmek için çalışmalara devam ettiklerini ileterek, özellikle dezenflasyonun tahsis etmek için yapılan çalışmalara değindi.
“Yükü dar gelirliye yüklemeyeceğiz”
Şimşek, vergide adalet amacıyla hareket ettiklerine dikkat çeken Şimşek, bu amaca yönelik bir program izlediklerini belirterek, şu ifadeleri kullandı:
Kayıt dışılık ile mücadeleye başladık, eylem planı olmayacak, fiiliyatta bu olacak. Amacımız vergilendirilmemiş bir alan bırakmamak, vergide adalet ve etkinliği sağlamak. Yük hiçbir şekilde dar gelirlilere yüklenmeyecek. Vergi adaleti sağlama çabasındayız. Vergiyi tabana yayacağız. Yükü dar gelirliye yüklemeyeceğiz. Gelir dağılımın tesisini en iyi yolu dezenflasyondur. Gelir dağılımı eşit yapmak için vergi dağılımında adaleti sağlayacağız. Asgari ücret kadar çalışanlar sıfır gelir vergisine çıkardık. En düşük vergi dilimini yüzde 22’den yüzde 15’e indirdik. En yüksek vergi dilimini ise çıkarttık.
“Enflasyonu düşünmek üç yıllık bir çalışma”
Bakan Şimşek, enflasyonu düşürmek için yapılan çalışmaların üç yıla yayıldığını, bu yılın ilk yıl olduğu için henüz başında olduğunu belirterek gelinen noktanın Orta Vadeli Program’daki hedefler doğrultusunda geliştiğinin altını çizdi.
“Dezenflasyon sürecinin başındayız”
Şimşek enflasyonla ilgili çalışmalar ve hedeflerle ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:
Enflasyonda en zoru geride kaldı. Kolay bir süreç değil. Dezenflasyonda Türkiye tecrübeli ama hiç de başarılı değil. 1970’lerde hükümetler geldi, enflasyon yukarı çıktı, 80’de muazzam çaba sonuç zayıf. 90’larda denenmedik hükümet kalmadı, her seçimde yeni bir siyasi kompozisyon ve ortalama enflasyonun yüzde 70’li civarlarda olduğu enflasyondan bahsediyoruz. 2000’in başlarında enflasyon AK Parti hükümetlerinde tek haneye indirildi. Daha sonradan yeniden çift haneye geçtik.
“Yılı yüzde 38 enflasyonla kapatmayı ümit ediyoruz”
Gelinen noktada çok tutarlılığı olan dezenflasyon programını uyguluyoruz. Para politikası gecikmeli bir şekilde dezenflasyonu şekillendiriyor. Dolayısıyla geçen sene bu vakitlerde ağustosta şunu söyledik, şu anda dezenflasyon için bir yıllık sürece ihtiyaç var dedik. Geçiş döneminde enflasyon yükselecek dedik. 2024’ün mayıs ayında enflasyon zirveyi bulacak ve kalıcı şekilde düşecek dedik. Dezenflasyon sürecinin başındayız. Önümüzdeki ay enflasyon yüzde 60, bir sonraki ay 50, sonrasında 50’nin bir tık altına inebilir. Yılı Merkez Bankası’nın hedefi olan yüzde 38 civarında kapatmayı ümit ediyoruz. Yüzde 42’ye kadar tolerans var.
“Bu programda en zoru geride bıraktık”
Dolayısıyla bu programda en zoru geride bıraktık, program çalışıyor ve bunu başaracağız. Enflasyon beklentilerinde ciddi iyileşme var. Önümüzdeki aylarda enflasyondaki güçlü düşüşlerden sonra bizim hedeflerimizle yakınsama olacağına inanıyoruz. Piyasalar biraz daha sofistikedir. Geçen ekim ayına göre enflasyon beklentilerinde ciddi iyileşme söz konusu.
“Türkiye, yüksek gelirli ülkeler grubuna girecek”
Kişi başına milli gelirde ilk defa Türkiye yüksek gelirli ülkeler grubuna girecek. 1950’li yıllarda Türkiye orta gelirli ülkeler grubuna girdi. Bu gruptan çıkıp yüksek gelirli ülkeler grubuna gireceğiz. Sürdürülebilir yüksek büyüme hepimizin nihai amacı.
GÜNDEM
06 Ekim 2024GÜNDEM
06 Ekim 2024SPOR
06 Ekim 2024GÜNDEM
06 Ekim 2024SPOR
06 Ekim 2024SPOR
06 Ekim 2024GÜNDEM
06 Ekim 2024